Michel Platini a pornit o noua cruciadă. De data acesta, intelectuală și bazată pe principii care aduc aminte de naționalismul secolului al XIX-lea. Bossul forului european se exprimă împotriva degenerării fotbalului și spune răspicat că sportul-rege își pierde, ușor-ușor, identitatea.
Declarațiile respective le-a facut chiar la Liverpool, locul în care patronii americani dau semne că scapă situația de sub control, fapt fără precedent pe malurile râului Mersey.
Hall of Fame pentru un fotbalist de excepție
Sosirea în orașul Beatles-ilor a unuia dintre cei mai mari jucători europeni din istorie s-a datorat faptului că fosta glorie a lui Juventus a fost inclus în Galeria Celebrităților. Odată ajuns acolo, omul a simțit nevoia să-și exprime părerile despre situația actuală a fotbalului din Europa. Și a făcut-o fără niciun fel de perdea.
Afară cu străinii
Referindu-se la cazul Manchester City, Platini spune că preluarea clubului de către arabi nu este deloc un lucru bun. „Qatarioții trebuie să investeasca în Qatar! Să-și dezvolte fotbalul din țara lor dacă vor să facă o chestie pentru care lumea să le fie recunoscătoare!
Mă întrebați dacă se poate face ceva împotriva unor tipi de acest gen? Nu știu, dar vă asigur că vom încerca!”, a precizat francezul. În context, trebuie remarcat cî Michel Platini nu stă foarte bine la capitolul geografie, cei care au preluat pe City fiind originari din Emirate, nu din Qatar, care este un stat aparte.
Liverpool va înceta să mai existe
Celebrul mijlocaș al Franței anilor ’80 își continuă tirada împotriva tuturor celor care pot deține niscai roluri în conducerea clubului sau a echipei, dar și impotriva simplilor cărăuși, fotbaliștii. „Ce vreți, la urma urmei? Un mare șef arab, un antrenor brazilian și 11 fotbalisti africani?
Ce mai rămâne din marele Liverpool atunci? Prea mulți străini distrug identitatea clubului, iar fotbalul tocmai așa s-a dezvoltat și a devenit popular. Adică, având mereu ceva aparte care s-a transmis fanilor. Trebuie ca publicul să se identifice cu echipa” spune, categoric, Platini.
Plafon salarial
În final, Platini a spus că datoriile acumulate de cluburi sunt înfricoșătoare. „Păi, numai în Italia grupările au impozite neplătite de 500 de milioane de euro. Și gândiți-vă că sumele percepute de stat reprezintă doar un sfert din ceea ce cheltuie marile formații.
Trebuie ca oamenii din fotbal să se întâlnească și să discute despre un eventual plafon maxim al salariilor. Asta, după modelul NBA. Nu știu dacă este etic, dar fotbalul trebuie salvat. Nu mi se pare normal ca statul să intervină pentru a șterge datoriile cluburilor.
Comparația cu ceea ce se întâmplă în State este hazardată. Acolo este vorba de a feri de drame pe oamenii simpli. Noi nu vrem decât să continuăm să ajutăm ca fotbalul să-i bucure. Tot pe oamenii simpli”, a încheiat fostul jucător de legendă.
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER